Η ανάγκη σήμερα

Στην Ελλάδα, η ανάγκη για ασφάλεια ενοικίων είναι ιδιαίτερα έντονη λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της αγοράς ακινήτων και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Η αγορά ακινήτων στη χώρα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, και οι λόγοι για την ενίσχυση της ανάγκης για ασφάλεια ενοικίων περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Οικονομική αβεβαιότητα και κρίση: Μετά την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας για πολλούς Έλληνες πολίτες έχουν παραμείνει ασταθείς. Οι ενοικιαστές συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των ενοικίων, ενώ οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα των εσόδων τους.
  2. Αύξηση των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις: Ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση των τιμών ενοικίασης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από φοιτητές, τουρίστες, αλλά και από επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. Airbnb).

Στις μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, περίπου 15% των ενοικιαστών καθυστερούν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να πληρώσουν το ενοίκιο τους, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με οικονομική κρίση ή υψηλή ανεργία

  1. Ανάγκη για ασφαλιστικά προϊόντα: Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες στην Ελλάδα στρέφονται σε ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν την προστασία ενοικίων. Αυτά τα προϊόντα βοηθούν στην εξασφάλιση των πληρωμών και στην προστασία από απρόβλεπτα έξοδα, όπως ζημιές ή αδυναμία πληρωμής από πλευράς του ενοικιαστή.

Συνολικά, η ανάγκη για ασφάλεια ενοικίων στην Ελλάδα αναδεικνύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν και τις δύο πλευρές της μισθωτικής συμφωνίας.

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους,  για να μην πληρώσουν τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μεσαίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ειδικότερα, για να δηλωθούν ξεχωριστά τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθούν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης, πριν από την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε2 και Ε1, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί έως και την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πώς φορολογούνται

Τα καθαρά εισοδήματα από ακίνητα, δηλαδή τα ποσά που προκύπτουν από την αφαίρεση των εκπεστέων δαπανών από τα ακαθάριστα ποσά εισοδημάτων από ακίνητα, φορολογούνται αυτοτελώς, με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

α) 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

β) 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.

γ) 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφόσον ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα δηλώσει συνολικό ποσό ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ είτε μόνο από ακίνητα είτε κι από άλλες πηγές, το συνολικό αυτό εισόδημα υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές 2,2% έως 10% στο άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος.

Προστατεύστε το εισόδημά σας τώρα – Ξεκινήστε εδώ