Γιατί να ασφαλιστείς;

200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους από ένα μήνα έως ένα χρόνο, κάποιοι φεύγουν νύχτα αφήνοντας φέσια και σε άλλους λογαριασμούς. Ενώ μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.

Το ψηλότερο μερίδιο καθυστέρησης σε πληρωμές ενοικίου, εξαιρουμένων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή των πληρωμών με δόσεις το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ καταγράφηκε  στην Ελλάδα, όπου το 15,3%  (σχεδόν τριπλασιάστηκε, το 2008  το ποσοστό ήταν 5,5 % ) του συνολικού πληθυσμού είχε εκκρεμή χρέη. Αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε οποιοδήποτε από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρά τις γενναίες μειώσεις που έχουν γίνει στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια, η ασυνέπεια οργιάζει, φέροντας σε δύσκολη θέση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που φοβούνται πως δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματα που τους οφείλονται. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές, που όταν βλέπουν πως η θηλιά των χρεών σφίγγει γύρω από το λαιμό τους, επιλέγουν να φύγουν ‘νύχτα’ αφήνοντας απλήρωτους και άλλους λογαριασμούς όπως ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.α

Σε συνέντευξη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς στις 25/2/2015 στην εφημερίδα Espresso με τίτλο Κολωνάκι: Διαστημικά φέσια από «ενοικιαστές-καμικάζι» αναφέρει:

‘’ Υπάρχουν αρκετοί που αυτό το κάνουν συστηματικά. Συνήθως στοχοποιούν άτομα που αδυνατούν να αντιδράσουν, κυρίως ηλικιωμένους ή κατοίκους της επαρχίας. Γνωρίζουν, δε, τις δικονομικές προθεσμίες της εξωστικής διαδικασίας καλύτερα και από δικηγόρους και συνήθως εκκενώνουν τον χώρο την παραμονή της έξωσης, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να έως πιει το πάτο το πικρό ποτήρι των εξόδων. Αν και έχουν συντομεύσει οι διαδικασίες για να διεκδικήσει κάποιος τα οφειλόμενα ενοίκια από τον κακοπληρωτή μισθωτή, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο του.

Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική, γιατί με διάφορες ανακοπές και αιτήσεις αναστολών δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές – ιδιαίτερα την επαγγελματική στέγη – να παρατείνουν την παραμονή τους ακόμη και επί χρόνια χωρίς να πληρώσουν τίποτα ! Για τους χαμηλών εισοδημάτων ιδιοκτήτες η διαδικασία αυτή είναι οικονομικά δυσπρόσιτη, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι ενοικιαστές. Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορεί, έπειτα από πολλούς κόπους και δαπάνες, να καταλήξουν κάποτε στην αποβολή του ενοικιαστή, αλλά ουδέποτε καταλήγουν στην είσπραξη των οφειλομένων. ‘’

Σε εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha tv στις 16/3/2019, αναφέρει: “Φέσια” αφήνουν πολλοί ενοικιαστές , οι οποίοι γίνονται άφαντοι, χωρίς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Μοναδική λύση για τους ιδιοκτήτες είναι η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις.

Σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών EReal Estates αναφέρει:

Οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν να επιλέξουν είτε να ξεχάσουν τα χρωστούμενα μισθώματα , είτε να οδηγηθούν στην Νομική οδό ζητώντας νομική προστασία από τους δικηγόρους τους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 1ο τρίμηνο του 2011 είχαν κινηθεί  διαδικασίες για 4.000 εξώσεις , όταν για όλο το 2010 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 8.500.  Αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη Νομική οδό , θα πρέπει να αποστείλει ένα εξώδικο στον μισθωτή όπου θα του γνωστοποιεί την οφειλή και το χρονικό διάστημα εξόφλησης . Η άνωθεν νομική οδό θα του κοστίσει πολλές φορές 150-200 ευρώ για την σύνταξη του εξωδίκου ενώ η επίδοση από δικαστικό επιμελητή θα κοστολογηθεί περίπου 50 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση απ΄την έδρα του.

Εάν ο μισθωτής δεν συμμορφωθεί με το εξώδικο , θα πρέπει να ακολουθήσει την δικαστικό οδό όπου θα προβεί σε κατάθεση διαταγής πληρωμής – διαταγή απόδοσης όπου θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ περίπου για τα έξοδα του δικηγόρου αν πρόκειται για μηνιαίο  μίσθωμα έως 600 ευρώ όπου δικάζεται στο Ειρηνοδικείο ή 500 ευρώ περίπου αν πρόκειται για μηνιαίο μίσθωμα άνω των 600 ευρώ που θα δικαστεί στο Μονομελές .

Όταν θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον οφειλέτη, όπου το κόστος διαμορφώνετε στα 50 ευρώ περίπου ανάλογα πάντα με την περίπτωση και την χιλιομετρική απόσταση και αν πραγματοποιηθεί θυροκόλληση. Αν και πάλι μετά την επίδοση της απόφασης στον μισθωτή δεν προβεί σε εξόφληση της οφειλής , ο εκμισθωτής θα πρέπει να εκτελέσει την απόφαση ( διαταγή πληρωμής – διαταγή απόδοσης , έξωση ) με δικαστικό επιμελητή όπου η αμοιβή του διαμορφώνεται περίπου στα 600 ευρώ πάντα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης .

Εφόσον , πραγματοποιηθούν  όλες άνωθεν διαδικασίες και δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξόφληση, τότε πρέπει να προβεί σε διαδικασίες κατασχέσεις δια χειρός τρίτου κοινοποιώντας την απόφαση στα Τραπεζικά Ιδρύματα με το ανάλογο κόστος από τον δικαστικό επιμελητή  , ενώ αν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχουν καταθέσεις που να καλύπτουν το ποσό της οφειλής , θα πρέπει να προβεί με το δικηγόρο του  σε έλεγχο στα υποθηκοφυλακεία με σκοπό να ελέγξει αν υπάρχει ακίνητη περιουσία ώστε να οδηγηθεί σε κατάσχεση . Εδώ ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο κοστολογίων.

Ασφαλίσου Τώρα

Πηγή: www.voria.gr,

Πηγή: www.espressonews.gr

Πηγή: Ε-Real Estates Α.Ε

Στοιχεία: ΤτΕ, Eurostat,