Γιατί να ασφαλιστείς;
200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους από ένα μήνα έως ένα χρόνο, κάποιοι φεύγουν απροειδοποίητα αφήνοντας ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Ενώ μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική τους σταθερότητα. Γι’ αυτό, η ασφάλιση ενοικίων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και στην ελληνική αγορά, προσφέροντας προστασία στους ιδιοκτήτες από τις καθυστερήσεις και τη μη πληρωμή των ενοικίων.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
Το ύψος των ανείσπρακτων ενοικίων εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως η περιοχή, ο τύπος της ιδιοκτησίας, η οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εκτιμώμενα ποσοστά και τάσεις που δείχνουν την κλίμακα του προβλήματος.
Χαρακτηριστικό | ✅ Rental Insurance | ❌ Νομική Διαδικασία |
---|---|---|
🔹 Ασφάλιση Ενοικίου | ✔ | ❌ |
⏳ Χρόνος Επίλυσης | 5 λεπτά | Μήνες/Χρόνια |
⚖️ Συμπεριλαμβάνει Νομική Κάλυψη | ✔ | ❌ |
📍 Πανελλαδική Κάλυψη | ✔ | ❌ |
Εκτιμήσεις για τα Ανείσπρακτα Ενοίκια στην Ελλάδα:
- Ανείσπρακτα Ενοίκια λόγω Πανδημίας COVID-19
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ενοικιαστές αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά ανείσπρακτων ενοικίων. Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), την διετία 2020-2021, υπήρξε 30%-40% αύξηση στις καθυστερήσεις πληρωμών των ενοικίων σε ορισμένες περιοχές, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.
- Ποσοστό Μη Καταβολής Ενοικίων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και έρευνες, περίπου το 15-20% των ενοικίων στην Ελλάδα παραμένουν ανείσπρακτα σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, τουλάχιστον σε περιοχές με υψηλή ανεργία και οικονομικές δυσχέρειες. Η μη καταβολή ενοικίων είναι πιο συχνή στις περιοχές όπου η οικονομική κατάσταση είναι πιο ασταθής.
- Αναφορά ΠΟΜΙΔΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρει ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα ποσά ανείσπρακτων ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση χειροτέρεψε κατά την οικονομική κρίση και την πανδημία, όπου οι καθυστερήσεις ή η αδυναμία πληρωμής των ενοικίων επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των ενοικιαστών.
- Ποσοστό ιδιοκτητών που ζητούν νομική ενέργεια λόγω μη πληρωμής ενοικίων
Περίπου 10-15% των ιδιοκτητών στην Ελλάδα αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να εξασφαλίσουν την καταβολή των ενοικίων ή να εκδιώξουν τους ενοικιαστές λόγω μη καταβολής του ενοικίου, σύμφωνα με έρευνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
- Εκτιμήσεις από την αγορά ακινήτων
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ειδικοί του real estate αναφέρουν ότι το 30-40% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν αντιμετωπίσει καθυστερήσεις πληρωμών από τους ενοικιαστές τους τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών
Οι καθυστερήσεις πληρωμών και η αδυναμία καταβολής του ενοικίου έχουν οδηγήσει σε συσσώρευση σημαντικών ανείσπρακτων ποσών, ειδικά στις πιο πληττόμενες περιοχές.
Στατιστικά Διεθνώς:
- Αυξήσεις στην καθυστέρηση ενοικίων στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, οι καθυστερήσεις ενοικίων αυξήθηκαν σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με την National Multifamily Housing Council (NMHC), το ποσοστό των ενοικιαστών που πληρώνουν το ενοίκιο τους εγκαίρως μειώθηκε από 90% το 2019 σε 80% το 2020.
- Μη πληρωμή ενοικίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σύμφωνα με την UK’s National Landlords Association (NLA), περίπου το 40% των ιδιοκτητών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών από τους ενοικιαστές τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών αυξάνονται σε οικονομικές κρίσεις, με το ποσοστό των ενοικιαστών που δεν καταβάλλουν το ενοίκιο να αυξάνεται από 12% σε 20% κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας COVID-19.
- Απώλεια εισοδήματος λόγω μη πληρωμής ενοικίων στην Ευρώπη
Έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι το ποσοστό της μη πληρωμής ενοικίων κυμαίνεται μεταξύ 10-15%, ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή.
Σε συνέντευξη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτου Παραδιά στις 25/2/2015 στην εφημερίδα Espresso με τίτλο Κολωνάκι: Διαστημικά φέσια από «ενοικιαστές-καμικάζι» αναφέρει:
‘’ Υπάρχουν αρκετοί που αυτό το κάνουν συστηματικά. Συνήθως στοχοποιούν άτομα που αδυνατούν να αντιδράσουν, κυρίως ηλικιωμένους ή κατοίκους της επαρχίας. Γνωρίζουν, δε, τις δικονομικές προθεσμίες της εξωστικής διαδικασίας καλύτερα και από δικηγόρους και συνήθως εκκενώνουν τον χώρο την παραμονή της έξωσης, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να έως πιει το πάτο το πικρό ποτήρι των εξόδων. Αν και έχουν συντομεύσει οι διαδικασίες για να διεκδικήσει κάποιος τα οφειλόμενα ενοίκια από τον κακοπληρωτή μισθωτή, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο του.
Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική, γιατί με διάφορες ανακοπές και αιτήσεις αναστολών δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές – ιδιαίτερα την επαγγελματική στέγη – να παρατείνουν την παραμονή τους ακόμη και επί χρόνια χωρίς να πληρώσουν τίποτα ! Για τους χαμηλών εισοδημάτων ιδιοκτήτες η διαδικασία αυτή είναι οικονομικά δυσπρόσιτη, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι ενοικιαστές. Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορεί, έπειτα από πολλούς κόπους και δαπάνες, να καταλήξουν κάποτε στην αποβολή του ενοικιαστή, αλλά ουδέποτε καταλήγουν στην είσπραξη των οφειλομένων. ‘’
Σε εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha tv στις 16/3/2019, αναφέρεται: “Φέσια” αφήνουν πολλοί ενοικιαστές , οι οποίοι γίνονται άφαντοι, χωρίς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Μοναδική λύση για τους ιδιοκτήτες είναι η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις.
Σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates αναφέρει:
Οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν να επιλέξουν είτε να ξεχάσουν τα χρωστούμενα μισθώματα , είτε να οδηγηθούν στην Νομική οδό ζητώντας νομική προστασία από τους δικηγόρους τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 1ο τρίμηνο του 2011 είχαν κινηθεί διαδικασίες για 4.000 εξώσεις , όταν για όλο το 2010 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 8.500. Αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη Νομική οδό , θα πρέπει να αποστείλει ένα εξώδικο στον μισθωτή όπου θα του γνωστοποιεί την οφειλή και το χρονικό διάστημα εξόφλησης. Η άνωθεν νομική οδό θα του κοστίσει πολλές φορές 150-200 ευρώ για την σύνταξη του εξωδίκου ενώ η επίδοση από δικαστικό επιμελητή θα κοστολογηθεί περίπου 50 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση απ΄την έδρα του.
Εάν ο μισθωτής δεν συμμορφωθεί με το εξώδικο, θα πρέπει να ακολουθήσει την δικαστικό οδό όπου θα προβεί σε κατάθεση διαταγής πληρωμής – διαταγή απόδοσης όπου θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ περίπου για τα έξοδα του δικηγόρου αν πρόκειται για μηνιαίο μίσθωμα έως 600 ευρώ όπου δικάζεται στο Ειρηνοδικείο ή 500 ευρώ περίπου αν πρόκειται για μηνιαίο μίσθωμα άνω των 600 ευρώ που θα δικαστεί στο Μονομελές .
Όταν θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον οφειλέτη, όπου το κόστος διαμορφώνεται στα 50 ευρώ περίπου ανάλογα πάντα με την περίπτωση και την χιλιομετρική απόσταση και αν πραγματοποιηθεί θυροκόλληση. Αν και πάλι μετά την επίδοση της απόφασης στον μισθωτή δεν προβεί σε εξόφληση της οφειλής, ο εκμισθωτής θα πρέπει να εκτελέσει την απόφαση ( διαταγή πληρωμής – διαταγή απόδοσης , έξωση ) με δικαστικό επιμελητή όπου η αμοιβή του διαμορφώνεται περίπου στα 600 ευρώ πάντα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης .
Εφόσον , πραγματοποιηθούν όλες οι άνωθεν διαδικασίες και δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξόφληση, τότε πρέπει να προβεί σε διαδικασίες κατασχέσεις δια χειρός τρίτου κοινοποιώντας την απόφαση στα Τραπεζικά Ιδρύματα με το ανάλογο κόστος από τον δικαστικό επιμελητή , ενώ αν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχουν καταθέσεις που να καλύπτουν το ποσό της οφειλής , θα πρέπει να προβεί με το δικηγόρο του σε έλεγχο στα υποθηκοφυλακεία με σκοπό να ελέγξει αν υπάρχει ακίνητη περιουσία ώστε να οδηγηθεί σε κατάσχεση . Εδώ ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο κοστολογίων.
Πηγή: www.espressonews.gr
Πηγή: Ε-Real Estates Α.Ε
Πηγή: Alpha tv
Στοιχεία: ΤτΕ, Eurostat,